Anime my life

Acest forum este dedicat animeurilor.

Ultimele subiecte

» www.MuzicaDownload.net
Incidentul de la Chernobyl EmptySam Aug 01 2009, 21:13 Scris de uploader_site

» REGULAMENT
Incidentul de la Chernobyl EmptyJoi Apr 30 2009, 20:13 Scris de Admin

» Anyoka's here!!
Incidentul de la Chernobyl EmptyJoi Apr 30 2009, 20:01 Scris de Admin

» top peronaje favorite
Incidentul de la Chernobyl EmptyVin Mar 13 2009, 15:55 Scris de Kim

» george si daisuke
Incidentul de la Chernobyl EmptyVin Mar 13 2009, 15:54 Scris de Kim

» arashi vs hiroyuki
Incidentul de la Chernobyl EmptyVin Mar 13 2009, 15:53 Scris de Kim

» schimbari
Incidentul de la Chernobyl EmptyVin Mar 13 2009, 15:49 Scris de Kim

» cuplul favorit
Incidentul de la Chernobyl EmptyVin Mar 13 2009, 15:49 Scris de Kim

» continuare ?
Incidentul de la Chernobyl EmptyVin Mar 13 2009, 15:48 Scris de Kim

Navigare

Anime blog

Anime

Iunie 2020

LunMarMierJoiVinSamDum
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Calendar Calendar


  Incidentul de la Chernobyl

  Itchacy
  Itchacy
  Gold member
  Gold member

  masculin
  Numarul mesajelor : 472
  Varsta : 29
  Localizare : A lost city a.k.a. Bucuresti
  Joburi/Distractii : Anime , Manga , PC stuff , Gaming etc.
  Stare de spirit : Disturbed
  Data de inscriere : 13/05/2008

  Incidentul de la Chernobyl Empty Incidentul de la Chernobyl

  Mesaj  Itchacy la data de Lun Mai 26 2008, 23:34

  Incidentul de la Chernobyl 300px-Chernobyl_Disaster


  Accidentul nuclear de la Chernobyl a fost un accident major în Centrala Atomoelectrică , pe data de 26 aprilie 1986 la 01:24 noaptea, care s-a compus dintr-o explozie a centralei, urmată de contaminarea radioactivă a zonei înconjurătoare. Centrala electrică se afla la 51°23′23″N, 30°5′58″E, în apropiere de orașul părăsit Prypiat, Ucraina. Acest dezastru este considerat ca fiind cel mai grav accident din istoria energiei nucleare. Un nor de precipitații radioactive s-a îndreptat spre părțile vestice ale Uniunii Sovietice, Europei și părțile estice ale Americii de Nord. Suprafețe mari din Ucraina, Belarus și Rusia au fost puternic contaminate, fiind evacuate aproximativ 336.000 de persoane. Circa 60% din precipitațiile radioactive cad în Belarus, conform datelor post-sovietice oficiale.

  Accidentul a pus în discuție grija pentru siguranța industriei sovietice de energie nucleară, încetinind extinderea ei pentru mulți ani și impunând guvernului sovietic să devină mai puțin secretos. Acum statele independente – Rusia, Ucraina și Belarus au fost supuse decontaminării continue și substanțiale. E dificil de estimat un număr precis al victimelor produse de evenimentele de la Chernobyl , deoarece secretizarea din timpul sovietic a îngreunat numărarea victimelor. Listele erau incomplete și ulterior autoritățile sovietice au interzis doctorilor citarea „radiație” din certificatele de deces.

  Raportul Forului Chernobyl din anul 2005, condus de Agența Internațională a Energiei Atomice (IAEA) și Organizația Mondială a Sănătății (WHO), a atribuit 56 de decese directe (47 de lucrători și 9 copiii cu cancer tiroidian) și a estimat că mai mult de 9.000 de persoane dintre cele aproximativ 6,6 de milioane foarte expuse pot muri din cauza unei forme de cancer. Raportul a citat 4.000 de cazuri de cancer tiroidian între copiii diagnosticați în 2002 .

  Deși în Zona de Excludere a Chernobyl-ului anumite zone restrânse vor rămâne închise, majoritata teritoriilor afectate sunt acum deschise pentru stabilizare și activitate economică.


  Centrala atomoelectrică

  CAE Chernobyl (51°23′14″N, 30°06′41″E) se află în apropiere de orașul Pripiat, Ucraina, la 18 km nord-vest de orașul Cernobîl, la 16 km - sud de frontiera ucraino-belarusă și aproximativ 110 km nord de Kiev. Centrala a fost compusă din patru reactoare de tip RBMK-1000, fiecare capabil de producere a 1 GW de putere electrică. Construirea centralei a început în anii '70 ai secolului XX, cu reactoarele #1 (care a fost închis în anul 1977), #2 în 1978, #3 în 1981 și #4 în 1983. Două alte reactoare - #5 și #6 - erau în timpul constructiei când a avut loc accidentul.

  Accidentul

  Sâmbătă, 26 aprilie 1986, la 01:23:58 am, reactorul #4 a suferit o explozie catastrofală a vaporilor de apă, care a declanșat un incendiu, o serie de explozii adiționale și fluidizare nucleară. Accidentul poate fi gândit ca o versiune extremă a accidentului SL-1 în Statele Unite din 1961, unde centrul reactorului a fost distrus (omorând trei oameni), radioactivitatea răspândindu-se direct în interiorul clădirii unde se afla SL-1. În timpul accidentului de la Chernobyl însă, aceasta a fost dusă prin vânt spre frontierele internaționale.

  Planuri de testare

  La data de 25 aprilie 1986, pe lumină, reactorul #4 a fost programat pentru fi închis pentru întreținere. S-a decis folosirea acelei ocazii ca o oportunitate pentru controlarea capacității generatorului turbinei de a produce putere electrică suficientă pentru alimentarea sistemelor de siguranță ale reactorului (mai ales pompe de apă) după pierderea puterii externe. Tipul RMBK al reactorului are nevoie de apă care să circule continuu prin centru, atâta vreme cât combustibilul nuclear este prezent. Reactorele Chernobyl-ului au avut o pereche de generatori diesel, disponsibilă , dar aceasta nu se activează imediat – reactorul a fost, deci, pregătit pentru a răsuci jos turbina, punct la care ea ar fi fost deconectată și ar fi permis răsucireea sub elanul său rotativ, iar scopul testului a fost acela de a se hotărî dacă turbinele în faza extenuată pot genera putere pentru pompe. Testul a fost făcut cu succes la altă unitate (cu toate sistemele de siguranță active), având, însă, rezultate negative – turbinele nu au generat puterea suficientă, dar au fost făcute îmbunătățiri adiționale, ceea ce a determinat efectuarea altui test.

  Înainte de accident

  Condițiile pentru începerea acestui test au fost pregătite pe lumină la data de 25 aprilie și producția de energie a reactorului a fost redusă spre 50%. O stațiune locală de putere a fost închisă neașteptat. Coordonatorul retelei electrice a Kievului a cerut amânare scaderii aportului energetic al centralei în rețea, pentru acoperirea vârfului ce consum al serii. Directorul centralei a consimțit și a amânat testul pentru mai târziu. Testul de siguranță a fost amânat până la schimbul de noapte, o echipă neexperimentată care ar fi trebuite să lucreze la reactorul #4 noaptea aceea și următoarea .

  La 11:00 noaptea, 25 aprilie, se permite închiderea reactorului pentru continuarea testului. S-a prevăzut ca din nominalul său de 3,2 GW energie, aducerea reactorului spre 0,7-1,0 GW, cu scopul de a efectua testul la cel mai jos nivel de putere recomandat. Oricum, noua echipă a fost surprinsă de amânarea anterioară a încetinirii reactorului și a urmat protocolul original al testului. Urmarea a fost reducerea prea rapidă a nivelului de putere. În acea situație, reactorul a produs mult xenon-135, care a scăzut și mai mult puterea (spre 30 MW - aproximativ 5% de valoare presupusă). Operatorii au crezut că scăderea rapidă a fost din cauza unui defect la unul dintre regulatorii de putere, scăpând din vedere contaminarea reactorului. Cu scopul de a spori reactivitatea (neștiind că scăderea drastică a puterii este cauzată de absorbția în exces a neutronilor de xenon-135), au fost scoase celulele de control din reactor în ciuda faptului că acest lucru este permis cu respectarea unor reguli stricte de siguranță. Cu toate acestea, puterea reactorului nu a crescut decât în jur de 200 MW putere ce reprezenta mai puțin de o treime din minimul necesar pentru efectuarea experimentului. Mai mult, șeful echipei alege continuarea experimentului. Ca și parte din experiment, la 1:05 a.m., pe 26 aprilie au fost pornite pompele de apă care erau acționate de turbina generatorului crescând fluxul de apă peste specificațiile regulilor de siguranță. Fluxul de apă crește spre ora 1:19 a.m. (în tot acest timp apa absorbind neutroni) și nivelul tot mai mare necesitând scoaterea manuală a celulelor de control. Acest aspect produce o funcționare foarte instabilă unde lichidul de răcire și xenon-135 au substituit rolul celulelor de control din reactor.

  Prypiat

  Incidentul de la Chernobyl 200px-Pripyat%2C_Ukraine%2C_abandoned_city Incidentul de la Chernobyl 200px-View_of_Chernobyl_taken_from_Pripyat

  Prypiat (ucraineană При́п'ять, rusă При́пять, poloneză Prypeæ) este un oraș părăsit în zona de alienație, regiunea Kiev, Ucraina, care se află în apropiere de frontiera cu Belarus. A fost casă pentru lucrători ai Centralei Atomoelectrice Chernobyl . A fost părăsit după accidentul nuclear de la Chernobyl în anul 1986. A avut o populație de aproximativ 50.000 locuitori.

  Înainte calamitate

  Spre deosebire de orașele de importanță militară, accesul în Prypiat nu a fost restrâns înainte de calamitate. Înainte de accidentul nuclear de la Chernoby l, centralele atomoelectrice erau recunoscute în URSS ca fiind cele mai sigure dintre toate tipuri de centrale electrice. Centralele atomoelectrice au fost prezentate ca fiind marele succes al ingineriei sovietice, unde putere nucleară a fost folosită pentru proiecte pașnice. Sloganul „atomul pașnic” (rusă мирный атом mirnîi atom) a fost popular în acea vreme. Inițial, centrala a fost planificată pentru fi construită la doar 25 km de Kiev, dar Academia Ucraineană de Știință și alte organizații, a spus că această localitate va fi prea aproape de oraș, așa că centrala a fost construită, împreună cu Pripiat, aproximativ 100 km nord de Kiev.

  Zona de alienație

  Incidentul de la Chernobyl 180px-Railway_slavutych-chernobyl Incidentul de la Chernobyl 250px-Entrance_to_zone_of_alienation_around_Chernobyl

  Zona de alienație (ucraineană Зона відчуження Чорнобильської АЕС / Zona vidciujennia Ciornobilscoi AES) este o zonă de excludere de 30 de km, care înconjoară Centrala Nucleară din Chernobyl și teritoriile mai contaminate după accidentul nuclear. Din punct de vedere geografic, conține părțile nordice ale regiunilor: Kiev și Jitomir și are un acces spre frontiera cu Belarus.

  În zonă se află două orașe părăsite: Prypiat, care a avut aproximativ de 50.000 locuitori înaintea calamității și Chernobyl, care a avut aproximativ de 15.000 locuitori.

  Parere

  Well , dupa mine este cel mai tragic accident din lume Shocked ... and sometime's stau si ma gandesc : oare exista si mutanti ca in S.T.A.L.K.E.R. ? ^^

  Sursa : aici

   Acum este: Lun Iun 01 2020, 02:50